A tudatos fejlesztés feltételei

A tudatos fejlesztés, nevelési folyamatban valósul meg. Hatékonyságát sok tényező befolyásolja.

 

Az óvoda belső terei

Az óvodaépület helyiségeiknek berendezése segíti a környezetbarát szemléletmód, valamint az egészséges életmód megalapozását. Az óvoda berendezése az egyszerűség, a takarékosság a praktikusság jegyeit mutatja, a helyi sajátosságot is tükröző természetes anyagok felhasználása érvényesül. Minden csoportszobának egyéni hangulata, arculata van. Sok- sok növénnyel a természetsarokban a természet által adott kincsekkel.

 

A csoportszobák tágasak, világosak. Az elmúlt öt évben tudatosan fejlesztettük a program elvárásai szerint a szükséges játék- és eszközállományt. A gyerekek által használt eszközöket, játékokat körültekintően vásároltuk meg pl.: nincs mérgező festékkel bekenve, nem káros a környezetre. Ezek a beszerzett eszközök a hátrányos helyzetű gyermekek fejlesztésére is alkalmasak. Csoportszobáink közül 6-ban van galéria, mely új dimenziót nyit a gyermekek számára a különböző szerepjátékok megvalósításához, újra és újra átéléséhez. A „kuckók” kialakításával tudnak együtt és külön is játszani.

 

A csoportszobákból való átjárást helyi adottságaink miatt nem tudtuk biztosítani, így ezt a részt a programból kiemeljük.

 

Óvodánk a következő belső terekkel bővült:

 • fejlesztő szoba
 • só-szoba
 • tornaterem
 • lift
 • akadálymentesített bejárat
 • folyosókon elhelyezett jelzések és fények, amelyek a hallás- és látássérülteket segítik az épületben való eligazodásra
 • csoportszobák
 • öltözők
 • mosdók
 • mozgáskorlátozottak részére speciálisan kialakított wc, mosdó
 • pelenkázó helyiség.

 

A takarékossági rendszer kiépített az óvodában (környezetbarát fűtés, napkollektor, energiatakarékos világítás, hideg- meleg kevert csapvíz, a levegő illatosítására gyógynövények, víztisztító berendezés, levegőtisztító, párásító, berendezések minden csoportszobában)

 

Bevezettük a szelektív hulladékgyűjtést, (pl. papír, műanyag, stb. ) kivéve a veszélyes hulladékokat. A gyerekekkel a csoportszobában elhelyezett szelektív hulladékgyűjtőket használjuk.  A „hulladék nem szemét” elv hasznosítása az újrafelhasználás érdekében (ajándékkészítés, játékkészítés) megvalósul.

 

Az óvoda udvara

Tágas, megfelelő a napos és árnyékos részek aránya. Az óvoda udvara egyaránt tartalmaz füves, kavicsos, homokos (homokozók), betonos részt. Ez az egészséges életmód feladatainak megvalósítását teszi könnyebbé. Az óvoda udvara mentes a legtöbb allergiát, valamint az esetleges mérgezést és sérülést okozó növényektől. Az óvodakertben a helyi lehetőségek figyelembevételével valósul meg a madárbarát-, fűszernövény és virágoskert.

 

Az udvari játékok környezetbarát anyagból készülnek, és megfelelő helyet, teret adnak a gyermekek játékának. Udvari árnyékolók biztosítottak. A szabadban történő egészséges mozgáshoz, játékhoz megfelelő hely és idő áll rendelkezésre minden nap a gyermekek számára. A régi balesetveszélyes, vas mászókákat Európai Uniós összegből, korszerű fa, sokoldalú mozgáskielégítő játszóvárakra cseréltük. Óvodánk udvara korszerű, esztétikus játékokkal bővült.(fából készült kisvonat, libikóka, hajó, kisház, és rugós játékok).

 

Az udvaron található betonos terület alkalmas a közlekedési szabályok gyakorlására, elmélyítésére (két- és háromkerekű biciklik, jelzőtáblák).

 

Óvodánk szokásaihoz tartozik, hogy minden óvodapedagógushoz egy-egy kijelölt játszóhely tartozik. Itt az óvodapedagógusok a felelősek a gyermekek testi épségéért és a játékeszközökért. A gyermekek az udvar egész területén szabadon mozoghatnak, a kívánt játékokkal játszhatnak.

 

 Óvodánk kerítése és parkolója is fel lett újítva, alkalmassá vált az „élő utca” kialakítására (dekorálással, különböző programok szervezésével).